Be Thrifty. Not Cheap.

I always thought that I’m a cheap person, because I’m easily being content if I’m surrounded by, well…cheap stuffs that I treasure at thrift stores, yard/ garage/ estate sales, Craigslist, curbside, flea market, and the clearance section in every stores I visited. Not only to stuffs, but also to food: I’m cheap, my forever favorite food is Lotek (or Gado-gado/ pecel, basically any veggies with peanut sauce) – I have that for my lunch every single day when I’m in college. And not only to stuffs and food, but also to condition.  If I got bored and frustrated just to stay at home, it’s cheap to make me happy. No malls, no luxury spa (even though it would be nice!), no gadgets, no exotic destinations (would be nice too!) – just take me to the nearest park or beach or library or farmers’ market or pond or small coffee shop (with many old fellas scratching their lottery coupons)….and my mood could be fixed easily. Nothing fancy. I always said to Ara, how lucky he is to have me as a wife (cheap-wise): because I’m cheap.

But, I am not cheap – I am thrifty.

IMG_2324

Thrift—the word derives from thriveBe Thrifty—it’s how to thrive, and feel good and virtuous about it, too..

I hope, one day, when we’re rich and wealthy enough to buy any kind of stuffs that we want (and go to any places that we want), we would forever be a thrifty people; always seek ways to lower our spending and maximize our benefits and live better with less. Not stingy, not cheap, but thrifty (and frugal, too).

About the book:

Be Thrifty is not about being cheap—it’s about being smart and self-sufficient. Drawing on the work of experts in every field, it shows how to cut your food bills, cut your credit card debt—cut your own hair. Financial writers explain how to create a budget, and the thriftiest ways to invest in the market (thrifty people are savers, and savers need to make their money work hard). Professional chefs give step-by-step advice for shopping for the cheapest, tastiest ingredients—and offer recipes that put those ingredients to good use, from homemade Chinese “take-out” to the frugal barbecue. There are also tips on creating a home spa; why beeswax candles burn the longest; the twenty best bottles of wine for under $10; tips for building a budget music collection, including how to buy from a flea market with confidence; how to sell your home without a realtor; the adjustable-wrench guide to home plumbing repair; how to make your own fresh mozzarella for less than half the cost of an Italian deli’s brand; the basics of negotiating a killer rate on a car; keeping your clothes looking great without a trip to the dry cleaner; unspooling old sweaters and repurposing the wool; the stuff you should buy in bulk and the stuff you shouldn’t; how to outfit a nursery; and much, much, much more (-review from Amazon).

 

4 thoughts on “Be Thrifty. Not Cheap.

  1. Halo Cheniza, memang benar, refreshing itu tdk selamanya harus pergi ke mall, makan di restoran, atau kegiatan2 dg biaya mahal lainnya. Aku pribadi lebih suka menyenangkan diri di kamar. Cukup dg membaca majalah (krn aku pecinta majalah), kliping info atau resep dr koran atau tabloid sambil mendengarkan musik klasik kegemaranku. Bisa berjam2 lamanya. Aku menemukan keasyikan tersendiri. Malahan kalau pergi ke mall, aku merasa terasing, hehe. Menurutku, pola hidup sederhana itu tdk lepas dr apa yg diajarkan orgtua. Spt orgtuaku yg mengajarkan utk membeli apa yg dibutuhkan, bkn diinginkan. Juga dr pola pergaulan. Aku bersyukur berteman dg org2 yg tdk merajakan harta. Kesederhanaan itu yg harus kt pegang teguh apalagi di dunia yg semakin menggaungkan hal2 serba instan dan konsumerisme. Tks Cheniza utk sharring-nya

    1. Thanks untuk sharingnya juga Mbaa…! Wah bagus kalo dr kecil dibiasakan sederhana sama ortu ya, kalo aku kebalikannya, di keluargaku ga begitu/ ga sederhana (mall-minded bgt lah, mungkin krn anggapan Jakarta kurang ada ruang hijau publik kali ya. Spend terus bawaannya). Mungkin aku pencilan di keluarga x) Tapi sama suamiku jadinya cocok, krn dia sederhana pisan, hehe. InsyaAllah bisa diteruskan ke anak2x kami, pola hidup sederhana…Amin.

  2. Bu Cha.. jadi pengen baca bukunya😀 soalnya ini bener2 aku banget euy. Saking kebiasanya hidup sederhana dan biasa-biasa, sampe2 awal-awal aku kerja di Jakarta aku gegar budaya dong.. hahaha… karena kaget banget dengan suasana yang apa-apa mall, belanja, makan di kafe.. hiks. aku sedih banget pas awal kerja di Jakarta, sekelilingku orang-orang yang kalo ngobrol itu selalu seputar “kamu dah punya mobil apa?” atau “rumah lu dimana?” atau “dah ganti gadget apa?” aaarrgghh.. bener2 asli ga nyambung abis! hehehe…
    Tapi Alhamdulillah sekarang dah terbiasa untuk tetep hidup sederhana ditengah-tengah gegap gempitanya Jakarta. Thanks Bu Cha sharing-nya keren banget, mudah2an kita bisa terus hidup sederhana yaa.. Aamiin..
    Dan, aslik, aku bener2 pengen baca bukunya hehehe..😀

    1. Hahhaha, iya, memang begitulah dunia gegap gempita Jakarta, bolak-balik mall aja yah x) (trus uangnya habis buat beli gaya hidup, meh). Intinya si buku sih, semangat DIY, spend less, dan memanfaatkan fungsi barang yang sudah ada (tanpa perlu ngeluarin uang lagi buat service/ beli barang baru). Kapan2x aku tulis beberapa contoh yang ada dalam buku yaa *masih banyak yang belom diterapkan juga ternyata*.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s